Acne, wat is dat? Hoe ontstaan puistjes nou eigenlijk

Artikel 38 van 50
Overzicht

 

Bijgewerkt op: 6 okt. 2022

 

Uw huid heeft kleine gaatjes, poriën genaamd, die verstopt kunnen raken door minerale (niet natuurlijke) olie, bacteriën, dode huidcellen en vuil. Wanneer dit gebeurt, kunt u een puistje krijgen, soms ook puist of puistje genoemd.

 

Als je vaak puistjes krijgt, vooral meerdere tegelijk herhaaldelijk, kan het zijn dat je acne hebt. Met andere woorden, acne is de huidaandoening die puistjes veroorzaakt.

 

Acne komt veel voor. In feite schat onderzoek dat 9,4 procent van de mensen wereldwijd acne heeft. In de Verenigde Staten is acne de meest voorkomende huidaandoening, volgens de American Academy of Dermatology (AAD).

 

Hoewel acne geen ernstig risico vormt voor uw algemene gezondheid, kan het toch pijnlijk zijn, vooral als u ernstige acne heeft. Na verloop van tijd kan acne ook littekens veroorzaken in de vorm van gaatjes (kraters) en / of pigmentvlekjes.

 

Het valt niet te ontkennen dat acne kan bijdragen aan emotioneel leed. Acne en acnelittekens op je gezicht en andere zichtbare plaatsen op je lichaam kunnen je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen aantasten, en ze kunnen zelfs bijdragen aan gevoelens van angst of depressie.

 

Als je met acne leeft, weet dan dat het een veel voorkomende aandoening is.

 

Bedenk ook dat acne goed te behandelen is. Er bestaan een aantal effectieve behandelingen, dus je hebt opties om het aantal puistjes dat je krijgt te verminderen en de kans op littekenvorming te minimaliseren.

 

Wat zijn de verschillende soorten acne?

Als je acne hebt, kan het zijn dat je verschillende soorten puistjes hebt.

 

Witte en zwarte mee-eters, beide ook wel comedonen genoemd, zijn de meest voorkomende acneletsels.

 

Mee-eters, of open comedonen, openen zich aan de oppervlakte van je huid. Zuurstof in de lucht (niet vuil) geeft de bovenkant van deze puistjes hun donkerder uiterlijk.

Witte mee-eters, of gesloten comedonen, ontstaan als verheven bultjes onder het huidoppervlak. Ze blijven vleeskleurig.

 

Ontstekingsletsels, die eerder littekenvorming van je huid veroorzaken, zijn onder andere:

 

  • Papules. Deze kleine, rode, verheven bultjes worden veroorzaakt door ontstoken of geïnfecteerde haarfollikels.

  • Puisten. Deze kleine rode puistjes hebben pus aan de uiteinden.

  • Knobbeltjes. Deze stevige, vaak pijnlijke knobbeltjes ontstaan onder het huidoppervlak.

 

Wat zijn de symptomen van acne?

Acne kan bijna overal op je lichaam voorkomen, maar je zult meestal puistjes zien op je:

 

Gezicht en hals

Rug

Schouders

Borst

Puistjes kunnen uw huid een ruwe, ongelijkmatige textuur geven.

 

Bij acne kunt u ook last krijgen van:

 

  • huidverkleuring, waaronder donkere vlekken of vlekken (hyperpigmentatie) en roodheid

  • zwelling en ontsteking

  • pijn en gevoeligheid bij al dan niet aanraken

  • Acne-uitbraken kunnen ook littekens of verkleuringen op uw huid veroorzaken.

 

Het uitknijpen van puistjes kan de kans op littekenvorming vergroten, dus vermijd knijpen - hoe verleidelijk het ook voelt om het puistje meteen weg te krijgen - en probeer deze tips.

 

Als een puistje eenmaal is ontstaan, kan het een paar dagen tot een paar weken duren voordat het helemaal weg is.

 

Een acne-uitbraak kan veel langer duren om te genezen en weg te trekken, vooral zonder behandeling.

 

Wat veroorzaakt acne?

Acne ontstaat wanneer de poriën van je huid verstopt raken door olie, dode huidcellen of bacteriën.

 

Elke porie van je huid gaat open in een follikel. Het follikel bestaat uit een haartje en een talgkliertje (oliekliertje).

 

De talgklier scheidt talg (olie) af, dat door de haar, uit de porie en op uw huid terechtkomt. Talg zorgt ervoor dat uw huid glad en zacht blijft.

 

Een of meer foutjes in dit smeerproces kunnen bijdragen aan acne.

 

Acne kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer:

 

  • Uw follikels te veel talg produceren

  • Dode huidcellen zich ophopen in je poriën

  • Bacteriën zich ophopen in je poriën

Al deze problemen kunnen leiden tot puistjes, die ontstaan wanneer bacteriën in een verstopte porie groeien en de olie niet kan ontsnappen. Dit zijn ook de 3 stappen die de acne-specialist in de acne-behandeling aanpakt. Talg dunner maken, dode huidcellen verwijderen en de huid zuurder maken waar bacteriën niet van houden.

 

Wat zijn de risicofactoren voor het ontstaan van acne?

Deskundigen weten nog steeds niet precies waarom sommige mensen last hebben van acne en anderen niet.

 

Wel weten ze dat een aantal risicofactoren acne kunnen veroorzaken of verergeren, waaronder:

 

  • Hormonale veranderingen als gevolg van zwangerschap of puberteit

  • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) en andere endocriene aandoeningen

  • Roken van sigaretten

  • Slechte nachtrust

  • Stress

  • Reinigingsmiddelen, crèmes, vochtinbrengende crèmes en andere schoonheidsproducten met een hoog minerale oliegehalte of verkeerd PH gehalte. Houdt de huid zuur met producten met een laag PH gehalte

  • Bepaalde geneesmiddelen, waaronder lithium, sommige soorten hormonale anticonceptiemiddelen, anti-epileptica en steroïden

  • Een familiegeschiedenis van acne

Het risico op acne is het grootst in de puberteit. In die periode ondergaat je lichaam veel hormonale veranderingen. Deze veranderingen kunnen de talgproductie op gang brengen, wat leidt tot een verhoogd risico op acne. Hormonale acne gerelateerd aan de puberteit verbetert meestal wanneer je volwassen wordt, en je puistjes kunnen zelfs helemaal stoppen.

 

Volgens onderzoek kunnen bepaalde voedingsmiddelen of diëten een effect hebben op acne:

 

Dieet met lage glycemische index. Het wegsnijden van verwerkt vlees en geraffineerde koolhydraten kan helpen acneletsels te verminderen. Eet dus liever niet teveel pizza's, pasta's, koekjes en als je brood eet kies volkoren met het liefst "groen" beleg

Melkproducten. Het consumeren van bepaalde melkproducten, zoals melk en ijs, lijkt acne bij sommige mensen te verergeren (lactosevrij helpt soms al. Niet-melkse zuivelproducten, zoals kaas, lijken acne niet te verergeren.

Vet en vetzuren. Omega-3 olie (noten, olijfolie, vette vis) kan acne helpen verminderen.

Veganistische en vegetarische diëten. Hoewel veganistische en vegetarische diëten veel gezondheidsvoordelen kunnen bieden, is er weinig bewijs dat ze specifiek geschikt zijn voor de behandeling van acne.

Probiotica. Hoewel probiotica - te vinden in yoghurt, ander gefermenteerd voedsel en supplementen - acne zouden kunnen helpen verbeteren, hebben deskundigen nog geen afdoende bewijs gevonden voor probiotica als behandeling van acne.

 

Een diagnose stellen

Als u vermoedt dat u acne heeft, is een goede volgende stap het stellen van een diagnose door een acne-specialist. Mogelijk wordt deze vergoed door de verzekering.

 

De huid wordt gereinigd. Dit betekent dat dode huidcellen worden verwijderd door middel van Glycolzuur. Afhankelijk van je huidtype bepalen we het %. Daarna zorgen we voorzichtig en pijnloos dat eventuele witte kopjes en mee-eters worden verwijderd. Hierna volgt een herstellende crème en eventuele rode plekjes worden aangetipt met Egaliserwaardoor de roodheid direct afneemt. Zowel de peeling als het verwijderen van onzuiverheden gebeurd met uiterste milde zorg zodat je er meteen beter uitziet en niet zoals je weleens hoort dat mensen meer beschadigd uit de salon komen dan dat ze naar binnen gingen. Naast een sneller herstel zorgt de Rosenberg methode ook voor het uitsluiten van littekens of acne-pigmentatie. Uiteraard krijg je ook informatie hoe je jouw huid het beste thuis kunt verzorgen.

 

De verzorging die je thuis kunt doen

Alle onderstaande producten zijn te bestellen via de webshop van Rosenberg Skin Clinic

 

 

Gebruik je make-up reinig dit met een natuurlijke olie die zo gezond is dat je deze ook gewoon op je huid zo mogen smeren zoals de N1 Cleansing oil.Stap 2 heet N2 de Face wash. Deze is op basis van melkzuur. Je huid is zuur en heeft een zuurmantel. Deze is belangrijk om te beschermen want de zuurmantel houdt bacteriën buiten de deur. De N3 is de Toner. Een zuur "water" om de huid nog zuurder en gezonder te maken. De N4 is Glycolzuur voor thuis zoals we al eerder hebben besproken. Om je huid te voeden als deze toch wat droog aanvoelt gebruik je de N 6. Er is ook een mix van N4 Glycolzuur en N6 en deze heet Acne N9

 

Als je naast deze verzorging ook nog 1x per week de Power Mask aanbrengt dan heb je wellicht geen acne-specialist nodig!

 

Wat kun je nog meer doen om acne te voorkomen?

  • Zit niet met je handen aan je gezicht

  • Knijp geen puistjes uit

  • Ga niet met je gezicht onder een (te) warme douche staan

  • Draai elke dag je kussensloop om, vervang deze op dag 3

  • Gebruik geen foundation en anders op waterbasis. Nog beter, camoufleer puistjes net een wattenstaafje met een halve druppel Egliser die meteen je puistje uitdroogt en je huid herstelt

  • Vermijd poeder of rouge en als je dat toch doet...was regelmatig je kwasten!

  • Eet veel groente en elke dag wat fruit, vis, noten

  • Bewegen en sporten zorgt voor een ontsteking remmend stofje

 

 

 

 

 

© 2010 - 2024 Rosenberg Skin Clinic | Huidverbetering | sitemap | rss